Ana içeriğe atla

Google Chrome

Beni tanıyanlar bilirler, ateşli bir Opera Browser savunucusuyumdur, masaüstü bilgisayarım HAL9000 olsun, taşınabilir bilgisayarım R2-D2 olsun ve hatta cep telefonum -yapılacaklar: cep telefonuna isim bul- olsun internette Opera'yı tek geçerim. Firefox'a burun kıvırır, IE'den köşe bucak kaçar, Safari'yle de merhaba-merhaba düzeyinde tutarım ilişkimi.

Duyduk ki Google kendi web browser'ını çıkarmaya hazırmış. Dün internetten yaymaya başladığı 38 sayfalık çizgi romanla Google Chrome'un arayüzünü, çalışma prensiplerini anlatmış. (Bu arada çizgi romanın da "Understanding Comics" adlı eseriyle tanıdığımız Scott McCloud tarafından çizildiğini de belirtelim.) Çizgi romana McCloud'un sitesinden erişebileceğiniz gibi, doğrudan Google'dan da erişebilirsiniz.

38 sayfayı okumaya üşenenler için kısaca bahsedelim Google Chrome'dan: her zamanki ukalalığımla belirtmek istiyorum ki görünüm ve kullanılırlığa dair bize sundukları hâlihazırda Opera tarafından sunulan özellikler (Örneğin açılış sayfası Opera Speed Dial'dan pek de farklı değil). Bunun bir suçlama olduğu düşünülmesin lütfen, başarılı bir uygulamayı kullanmaktan doğal bir durum yok, Amerika'yı yeniden keşfetmeye de gerek yok. Zaten Google da, açık kaynaklı olacak bu browser'ı tanıtırken "We want others to adopt ideas from us, just as we've adopted good ideas from others" diye belirtmekte.

Web uygulamalarını adres ve araç çubuğu olmaksızın kendi pencerelerinde gösterecek olan Chrome'un muhtemelen getireceği en önemli yenilik, her sekmenin memory kullanımının bağımsız olacak olması. Bu da şu anlama geliyor: IE, Safari, Firefox ya da Opera'da açtığınız sekmelerden bir tanesi haldır huldur bir java uygulamasının kodlarını çözmeye çalışırken siz diğer sekmede mailinizde scroll bile yapamıyorsunuz ya; işte Chrome'da söz konusu sekme kendi yağında kavruluyor olacak, beceremezse de sadece o sekme çökecek, programın geri kalanında bir sıkıntı yaşanmayacak. Zira, bugün kullandığımız browser'ların tümünde bir Üç Silahşörler yaklaşımı hakimdir: bir sekme çökerse tüm sekmeler çöker. Aynı zamanda Google Chrome'da Windows'taki Görev Yöneticisi (Task Manager, ctrl+alt+del'e basınca açılan pencere var ya, işte o) benzeri bir özellik de mevcut olacak. Böylece kullanıcının hangi sekme ne kadar indiriyor, ne kadar memory harcıyor gibi bilgileri görmesi mümkün olacak.

cnet'in haberine göre Google Chrome bugün yerel saatle 11:00'de, TSİ 21:00'de Google'ın merkezinde yapılacak bir basın toplantısıyla tanıtılacak ve muhtemelen bu saatten sonra da beta sürümü http://gears.google.com/chrome/ adresinden indirilebilecek.

Detaylı bilgilere ve daha fazla ekran görüntüsüne Google Blogoscoped'dan ulaşmak mümkün.

Yorumlar