Ana içeriğe atla

Quis custodiet ipsos custodes?*

Wikipedia'da Alan Moore'un sayfasında "Literary movement: comic books as serious literature" yazmakta. İnanmayan baksın (:

Yazdığı eserlerin sinemaya uyarlanmasından hiç hazzetmeyen, hatta sinemaya uyarlanmış eserlerinde (örn: V for Vendetta) isminin geçmesini bile kabul etmeyen bu huysuz amca, her ne kadar ülkemizde adını V'nin sinemaya uyarlanmasıyla birlikte duyurmuş olsa da, esasında sol tarafta kapağını gördüğünüz Watchmen isimli eseriyle bir hayli ses getirmiştir.

Eylül 1986 - Ekim 1987 arasında on iki sayı hâlinde yayınlanmış olan Watchmen, Time dergisinin 1923'den beri en iyi 100 İngilizce roman listesine girmeyi başarmış tek çizgi roman (graphic novel). Çizgi romana yeni bir boyut kattığı iddia edilen bu eserin en azından süper kahramanlar konseptine farklı bir bakış getirdiği aşikar.

Konuyu kısaca ele alacak olursak, süper kahramanların gerçekten yaşayıp, 1977 yılında çıkartılmış bir yasa sonucu yasaklandığı alternatif bir 1985'de geçiyor hikaye. İllegal olarak süper kahramanlığa devam eden Rorschach isimli adamımız bir akşam işlenen bir cinayetin kurbanının eski bir maskeli kahraman olduğunu görür ve maskeli kahramanları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir tehdit olduğundan şüphelenerek işin peşine düşer, olaylar gelişir... Bu arada Soğuk Savaş tüm hızıyla devam etmekte, nükleer savaş tehditi her gün artmaktadır.

Bugünün perspektifinden baktığımızda Watchmen çok ilgi çekici görünmese de, bu kitabın yayınlandığı dönemle birlikte ele alındığında hem söylem hem de biçim olarak çizgi roman türünün en önemli eserlerinden biri olduğu görülüyor. 2009'da gösterime girmesi planlanan filmini merakla beklediğimi söyleyemem açıkçası. Ama kitabı, çizgi romana ilgi duyduğunu düşünen herkese gözü kapalı tavsiye edebilirim.

*: Who watches the watchmen?

Yorumlar