Ana içeriğe atla

Akıl sağlığını yitirme aşamasında MP3'lerin önemi üzerine bir vaka incelemesi

MP3'lerimi düzenlemek konusunda sanırım biraz takıntılıyım. Arkadaşlarım bilirler, odam dağınıktır, hatta genel anlamda dağınık bir insanımdır. Ama, MP3'lerimi düzenli tutmak için özel bir çaba harcarım, eğer onlar da dağınık olursa ucunu toparlayamam muhtemelen bir türlü.

O yüzden, tek tek şarkılardansa albüm albüm tutarım MP3'lerimi, iTunes arşivim de albümlere göre düzenlenmiştir zaten. Her birinin ID3 etiketleri düzenlidir, ya CD'den MP3'e çevirirken CDDB'den alırım ID3 bilgilerini, ya da gerektiğinde elle girerim.

MP3 çalarımı aldığımda bir haftasonu uğraşmıştım bu arşivi düzenlemek için. Bir de şöyle bir problem var mesela, ID3 versiyonları. iTunes ID3 2.2 versiyonunu destekliyor. Ama Creative Zen Touch'ım türkçe karakterleri desteklemediğinden türkçe karakter içeren şarkıların ID3 etiketlerini 1.1 versiyonuna çeviririm. Dosya isimlerini de türkçe karakterlerden arındırmak gerekiyor ayrıca. Her yeni albüm alıp MP3'e çevirdikten sonra Zen Touch'ıma aktarmak için izlediğim bir yol var, bunu bir metin dosyası olarak kaydettim ve her seferinde adım adım takip ediyorum:

  1. ID TAG DÜZENLE, V2.2
  2. LIBRARY'DEN KALDIR
  3. DÜZENLİ HALİNİ KOPYALA
  4. KOPYALADIĞINI EKLE, V1.1'E ÇEVİR
  5. V1.1'E ÇEVİRDİĞİNİ LIBRARY'DEN KALDIR
  6. 1-5 ARASI ADIMLARI BÜTÜN ALBÜMLERE UYGULA
  7. V2.2 HALİNDELİ ALBÜMLERİN KLASÖR İSİMLERİNİ DÜZENLE
  8. DÜZENLEDİĞİN ŞEKLİYLE ITUNES MUSIC KLASÖRÜNE TAŞI
  9. TAŞIDIKLARINI LIBRARY'E EKLE
  10. V1.1 OLANLARI MP3 ÇALARA YÜKLE
  11. MP3 ÇALARA YÜKLEDİKLERİNİ BİLGİSAYARDAN SİL

Dün gece, saat 1'i geçmişti, yatmayı düşünüyordum, o sırada aklıma bir fikir geldi, neden bilmiyorum, o saatte çok iyi bir fikirmiş gibi geldi: MP3 arşivimdeki albümlerin kapak görsellerini indirip iTunes'a eklemek. Bu nasıl oldu da iyi bir fikirmiş gibi geldi bilmiyorum ama geldi işte, başladım. Sabah 5'e kadar bununla uğraştım, 263 tane albüm kapağı indirdim. Ve işin en kötü yanı ne biliyor musunuz? Bunları albümlere göre iTunes'a eklemek de en az o kadar uğraştırıcı bir süreç ve ben bu kadar uğraşmışken muhtemelen onu da yapacağım.

Evet, bazen benim de akıl sağlığımdan şüphe ettiğim oluyor.

NOT: Albüm kapaklarının tamamına yakınını rateyourmusic.com'dan buldum, belki bir gün siz de kafayı yersiniz, aklınızda bulunsun...

Yorumlar

  1. Acil sifalar diliyorum. Gerci bunun tedavisi de yoktur. Vah vah ki ne vah vah.
    Oglum hasta misin lan? Hadi bununla ugrasacaksin diyelim benim onunla problemim yok. Henuz o kadar cildirmamis olsam da potansiyelim oldugu icin anlayisla karsiliyorum eylemi (Allah'tan benimki 2 GB da hepsiyle ugrasmak zorunda degilim diyelim :)) ammmmaaaaa ulan gun icinde bir ton vakit varken hangi akla hizmet gidersin de sabah 5'e kadar ugrasirsin bununla. Hasta misin bilader? :) Git bizim afisi hazirla bu kadar bossan :)P (Gerci adamdan istedigim zaman cat diye hazirliyor; hakkini yemeyeyim simdi ve tekrar tesekkur edeyim :))

    YanıtlaSil
  2. tamam sana çok konuşup sabaha kadar kafa siken bir hatun bulmak farz oldu..

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Aykan,

    Rica ediyorum blog'umda terbiyesizlik yapma, öyle sik falan... Yani, senin iyice ağzın bozulmuş, iyice bir terbiyesiz, pis, ahlaksız hayvanın teki olup çıkmışsın... Yok yok, artık sana hiçbir şey diyemiyorum... Öküz...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder