Ana içeriğe atla

Çin demişken III

Sevgili alces'in Çin demişken serisine naçizane bir ek yapayım dedim, ek yapmışken konuyu biraz dallandırıp budaklandırdım, internette sansür üzerine kendimce bir şeyler konuştum, umarım sevgili alces bu yaptıklarımda bir mahzur görmez.

Bilindiği üzere Çin, bir hayli sansür uygulayan bir hükümete sahip ve bu sansürden internet de nasibini alıyor. Erişimi engellenen siteler arasında şunları saymak mümkün: Wikipedia (31 Ağustos 2007'e kadar sadece Çince versiyonu, ardından tüm Wikimedia siteleri), Project Gutenberg, BBC Çince Servisi, Birleşmiş Milletler Haber Sitesi, Yahoo! Hong Kong, Yahoo! Tayvan Haber Sitesi, Opera Community Blogları, flickr serverları (Sitenin kendisi açılıyor ama image serverları bloke), Blogspot blogları (Ama Blogger değil, nasıl ve neden oluyorsa), Wordpress, Yahoo! Tayvan Blogları, Hong Kong Demokratik Partisi, Merkezi Tibet Yönetimi vesaire vesaire...

Bu yukarıdakiler erişimi engellenen siteler. Sansürün başka metodları da mevcut elbette. Mesela Google China belirli siteleri filtrelemek zorunda kaldı Çin'de iş yapabilmek için: 1989 Tiananmen Meydanı Olayları, Tibet ya da Tayvan'ın bağımsızlığı vs. konularını içeren siteleri arasanız da bulamıyorsunuz Google'da.

Şu sıralar, Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere uluslararası sivil toplum kuruluşları Çin'deki insan hakları ihlallerinin durması için çağrıda bulunuyorlar. 2008 Olimpiyatları'nın Pekin'de yapılacağı da göz önünde bulundurulursa durumun vehameti daha da belirginlerşiyor sanırım.

Çin'de internetin sansürlenmesi ve Uluslararası Af Örgütünün raporları için yazının sonundaki linklere bir göz atınız lütfen.

Şimdi -Ertuğrul Özkök edasıyla- gelin bir de kendimize bakalım: Çin kadar sistemli bir internet sansürleme yapısına henüz sahip değiliz ama gün geçtikçe o noktaya ilerliyoruz sanki. "Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir" lafı tanıdık değil mi sanki? Wordpress'e erişim yasağı hâlâ devam ediyor ("T.C. Fatih 2.Asliye Hukuk Mahkemesi 2007/195 Nolu Kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir."). Daha bu yaz YouTube yasaklanmıştı hatırlarsanız.

İnternet sitesi sahiplerinin bulundukları ilçedeki Cumhuriyet Başsavcısı'na sitelerinin iki adet kopyasını göndermelerini içeren yasa tasarısının Sezer tarafından iptal edilmesinin üzerinden çok da fazla zaman geçmeden internetin sansürlenmesi için yeni yaklaşımlar gün be gün beliriyor. Bu minvalde halkımıza sunulan en son hizmeti de tanıtalım: Telekomünikasyon Kurumu Bilgi İhbar Merkezi. Sakıncalı bulduğunu siteleri ihbar etmeniz için. Telefon numarası da mevcut isterseniz.

Sonuç olarak internette sansüre hayır diyerek yazıyı kapatmaya yaklaşalım. Uluslararası Af Örgütü'nün sansürün etrafından dolanmak için başlattığı bir kampanya var, blogumu bu kampanyaya alet etmeye karar verdim. Kampanya hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Son olarak, birtakım linkler, for further reading:


Great Firewall of China
Wikipedia: Cencorship by Google
Wikipedia: Internet censorship in the People's Republic of China
Amnesty International: Legacy of the Beijing Olympics - China's choice

ve

Great Firewall of Turkey

ve de

Bilişim STK Platformu

Yorumlar

  1. İnternetle sınırlandırmamak lazım; komple sansüre hayır!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder