Ana içeriğe atla

Mr President

Bugünkü Penguen'de (Aslında yarınki Penguen oluyor) "Küçük devletin başkanı da ne pismiş" diye bir karikatür vardı. Eve dönerken otobüste okudum.

Eve geldikten sonra haberlere bakınırken de şu haberi gördüm. Tıklamamış olanlar için kısaca özetleyeyim, Gloria Jean's KKTC'de ilk şubesini açmış, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da açılışa katılmış.

KKTC'ye uygulanan ambargonun yan etkilerinden bir tanesi de çok uluslu şirketlerin çeşitli baskılar sonucu Kuzey'de şube açmalarının engellenmesi. Çoğunlukla şirketler bu baskıların etrafından dolanıyorlar, en göze çarpan örneği sanırım hizmet ve ürünleri birebir aynı olmasına rağmen KKTC'deki Burger King franchise'ının isminin Burger City, Whopper'ın da W Burger olmasıdır.

Bu durumda Gloria Jean's'in KKTC'de şube açmış olması ve bunu ismini GJC's gibi bir şey yapmadan gerçekleştirmiş olması, izolasyonların bir nebze de olsa azalmaya başladığının bir göstergesi olarak elbette ki önemli bir durum. Ancak, bir ülkenin cumhurbaşkanının bir kafe açılışına katılmış olması da bana ilginç geldi açıkçası. Olumlu ya da olumsuz değil, sadece değişik...

Yorumlar