Ana içeriğe atla

Anakin Skywalker ile Obi-Wan Kenobi arasındaki 7 fark

Birtakım kendini bilmezler, hâlâ Obi-Wan Kenobi'nin ne kadar büyük bir Jedi Şövalyesi olduğunu anlamadığından böyle bir yazı yazma ihtiyacını hissettim. Filmleri (Star Wars) izlememiş olanlar okumasın diyeyim, zira yazı spoiler içerir.

  • Anakin sabırsızdır, korkar. Korkusu öfkeye, öfkesi nefrete dönüşür, kendi kendini yakar.
  • Obi-Wan sabırlıdır, sakindir. Zamanla bu bilgeliğe dönüşür, son nefesine kadar -ve sonrasında da- bilgeliğini paylaşmaya çalışır.
  • Anakin "Seçilmiş kişiyim lan ben" gazına gelir, Jedi Code falan sallamaz, şımarıktır, laf dinlemez, kendisine bir görev verilse illaki kıllık yapar, yapmaması gereken şeyleri yapar. (Naboo'ya gideceğine Tatooine'e gider, kalkar Dooku'ya tek başına dalmaya çalışır [EP II], oturup bekleyeceğine İmparator'un yanına koşar vb.)
  • Obi-Wan gerek diplomaside gerekse ışın kılıcında nicesinin eline verecek kudrette olmasına karşın bir dakika şımarmaz. Bir görev verilse gider, halleder ve döner (Padmé'yi korur, Klonları bulur, Griveous'u keser vb.)
  • Anakin "It's all Obi-Wan's fault, he's holding me back!" diye ortalığı dağıtır.
  • Obi-Wan yeri geldi mi gerçekten de Anakin'i engeller, zira engelleyecek biri olmadı mı Anakin ışın kılıcını çekip çoluk-çocuk dinlemeden herkesi kesen bir denyodur.
  • Anakin, Obi-Wan'a "I hate you" diye bağırır.
  • Obi-Wan, Anakin'e "You were like a brother to me" der.
  • Anakin tümüyle kendi hatalarından ve zayıflığından dolayı karanlık tarafa düşüp bir sürü adamı kesmiş ve galaksinin içine etmiştir. Buna rağmen birileri kalkıp "Star Wars Anakin Skywalker'ın trajedisidir." demektedir.
  • Obi-Wan baba-oğul Skywalkerlar için sakalını süpürge etmiş, her daim erdemli davranmıştır. Buna rağmen birileri kalkıp "It's all Obi-wan's fault" diyebilmektedir.
  • Anakin, Obi-Wan'ın cübbesinden bile kıllanır.
  • Obi-Wan, Anakin'e gülümser ve ışın kılıcını kapatır.
  • Anakin, Obi-Wan'ın sakalını bile kesemez.
  • Obi-Wan, Anakin'in iki kolunu ve iki bacağını keser.
Konsept: Vedat Özdemiroğlu

Bir fark olarak belirtmek mümkün mü bilemem ama, Polonya'da bir sokağa "Obi-Wan Kenobi" ismi verildiğini de ayrıca belirtmek istiyorum.

Yorumlar

  1. Şu anda detaya inemeyeceğim, vaktim yok. Ama kafadan "Adamın kendi adına orkestrası var sen hala sokak diyorsun" demek istiyorum...
    Gerisi de gelecek Sarper efendi!

    YanıtlaSil
  2. Birader sapla samanı karıştırmayalım lütfen:

    1. Skywalker Senfoni Orkestrası ismini Anakin Skywalker'dan değil, Luke Skywalker'dan almaktadır. İlk kaydını 1991 yılında yapmıştır. (Bu arada, Luke'a karşı bir lafım yoktur benim, sırf onun varlığını göz önünde bulundurduğumdan Obi-Wan için gelmiş geçmiş en büyük Jedi Şövalyesi demedim)

    2. Diğer taraftan, bu orkestrayı herhangi bir müzisyen filmden etkilenip kendi kendine kurmadı ki birader. Yine John Williams kurdu, yine George Lucas kurdu. Babası oğluna "İsmet Bakkaliyesi" diye dükkan açsa "Olm adamın kendi adına bakkalı var" mı diyeceğiz? Obi-Wan'ın isminin ta Polonya'da bir sokağa verilmesi ise tamamen Star Wars Franchise'ının haricinde meydana gelmiş bir sivil inisiyatif örneğidir.

    YanıtlaSil
  3. Bir kısım insanlar cevap veremeyeceğimi düşünmüş ve hatta olayı abartıp "polemiğe girmek istemiyorum karizması" yaptığımı iddia etmiş oldukları için artık cevap verme zamanım gelmiş bulunuyor.
    Buyrun:

    Anakin sabırsızdır, doğrudur. Sabırsız olmasının sebebiyse çok rahat yapabildiği şeyler üzerinde ısrarla durulması ve zaman harcanmasıdır. Arkadaş, adam yapabiliyor işte senin kasa kasa senelerce öğrenmeye çalıştığın şeyi. Senin midi-chlorian seviyen düşük diye sen o kadar uzun sürede öğrendiysen senin öğrencin de mi o kadar uzun sürede öğrenmek zorunda? Hayır değil. Çünkü herif zaten force'un kendisi gibi. Geç kolay şeyleri, zorları öğret. Adam ol, akıllı ol.
    Anakin korkar, doğrudur. Çünkü Anakin sevdiklerine değer verir. Onları kaybetmekten korkması da doğaldır.
    Korkusu öfkeye, öfkesi nefrete dönüşüyorsa da Mace Windu'nun kullandığı tekniği öğrenmesi gerekiyordur. Bu tekniği ezik Obi-Wan öğretemeyeceğine göre çocuğun nefreti kendi kendisini yakmak durumuda kalır. Halbuki Windu hocamız öğretse tekniğini, olay bitecektir...
    Obi-Wan bilgeliğini Anakinle paylaşmak istemez arkadaşım. Hatta hocasına baş kaldırmayı bile göze alır. "Herkes biliyor, sen niye ısrar ediyorsun (denyo)" der hocasına. En baştan negatif yaklaşır Anakin'e; kıl olur, kendisinden güçlü olduğunu kabullenemez, çekemez. Ne bilgisini, ne hocasını paylaşmak istemez.
    Anakin "Seçilmiş kişiyim lan ben" gazına gelir, doğrudur. Zira adam seçilmiş kişidir. Karşısındaki labunya bunu bir türlü kabul etmek istemez. Başta hocasına kafa tutmak suretiyle yanlarına almayı bile istemediği adama tüm yüzsüzlüğüyle sen benim kardeşim gibiydin der sonradan. Ama bunu bile öyle bir vurguyla söyler ki sanki karşısındaki ondan daha küçük, daha zavallı biridir. Kardeşiyse de küçük kardeşidir ve her zaman abinin dediği olacaktır. Bu labunya arkadaşımız çekememe durumunu son ana kadar sürdürür. Acı çeken bir insan evladının (force evladının) acılarına da bir darbeyle son vermek varken arkasını dönüp çekip gider. Acılar içinde kıvrandırır çocuğu. Bu düpedüz insan olamadığını gösterir.
    Bir insan hocalarından daha üst düzeydeyse ve kendisine öğretebilecek düzeyde birini etrafta bulamıyorsa her türlü gaza gelir. Ben de etrafımdakilerden daha üstün olduğumu düşünsem ben de etrafımda bana laf anlatmaya çalışan zavallılar ordusunun sözünü dinlemem. Üstelik kaç defa sözlerini dinlemeyip force'u kullanmak suretiyle kendi bildiğimi okuyarak onların hayatını kurtardığımı (hadi bunu da inkar edin!) bir tek force biliyorsa, hiç ama hiç dinlemem. Öte yandan hocası adam olup da onu geride tutacağına adam gibi light saber kullanmayı öğretmiş olsa, o force fışkıran gücüyle değil Dooku'yu, tüm jedi'ları keser; kralını tanımazdı.
    Obi-Wan ancak ve ancak diplomasiden anlar. Başka da bir halttan anlamaz. Diplomasi sayesinde Anakinle Darth Vader'ı farklı kişilermiş gibi Luke'a tanıtmayı ve çocuğu babaya düşman etmeyi başarmıştır. Lakin Luke delikanlı çocuktur ve bu tuzağa babası uyarınca düşmemiştir.
    Obi-Wan'ın light saber'daki ezikliği ise çeşitli filmlerde görülmektedir. Dooku öyle bir eline verir ki, karşısında ayık bir şekilde durabildiği gözükmemiştir. Yıllar sonra Anakin'in karşısına çıktığında robotlaşmış halini bile yenemeyeceğinin o da gayet farkındadır. Şımarmadığı doğru olmakla beraber hasedinden çatladığı da ortada bir gerçektir. Bu yüzden de Anakin'in önüne taş koyabilmek için elinden geleni ardına koymaz.
    Obi-Wan emir almaktan başka bir halta yaramaz, piyondur. Büyük ustaları ne derse haklılardır. Kendi fikri yoktur, eziktir. Tek başına kalmış olsa sudan çıkmış balığa döneceği ortadadır. Ancak verilen emirleri yerine getirebilir.
    Anakin'in Obi-Wan'ı suçlaması çok normaldir. Çünkü her şey bu labunya arkadaşımızın suçudur gerçekten de. Adam olabilmiş olsa, Anakin o kadar uzun süre geçmesine gerek kalmadan chosen one görevini yerine getirebilecekken bu labunya yüzünden ancak yıllar sonra emperor'ı alaşağı eder. Ha bu arada Obi-Wan boş tehditler savurmaya da bayılır. Anakin'in eline vereceğini bilerek konuşurken "Beni şimdi öldürürsen tahmin edemeyeceğin kadar güçlenirim" der ama öteki taraftan konuşmaktan başka bir halt yapamaz. Üstelik bunu da sürekli zavallı Luke'a yapar. Daha delikanlı olsa gider Anakinle konuşup doğru yolu buldurmaya çalışır. Halbuki o ancak 3 filmlik seride arada sırada Luke'a gereksiz şeyler söyler. Fonksiyonsuz labunyanın teki olduğunu ispat eder bunlarla.
    Anakin Obi-Wan'a I hate you diye bağırır doğrudur ama Sarper efendinin burada aynen bir kısım medya gibi olayları nasıl çarpıttığını da görmüyor değiliz. Anakin'in böyle bağırmasının sebebi Obi-Wan'ın Padmé'yle bir ilişkisi olduğunu düşünmesidir. Adam deliler gibi aşıktır bu kadına. Hatta daha bile fazla. O yüzden bu durumda böyle bağırması (üstelik dark side'a da geçmişken) ancak ve ancak normal karşılanabilir.
    Anakin'in dark side'a geçme sebebi hocalarının yetersizliği ve dark side'ın ona vadettiği ölüme karşı koyabilme gücüdür. Olayları saptırmaya başlayan Sarper efendiye söyleyecek söz bulmak da güçleşmektedir bu noktada.
    Obi-Wan'ın erdemi ancak kendisinedir. Anakinle yüzüne gözüne bulaştırdığı işi ancak Luke sayesinde temizleyebilmiştir. Luke olmasa ancak salak salak oturacağı da ortada duran bir gerçektir.
    Anakin Obi-Wan'ın cübbesinden kıllanmaz. Vakti zamanında bu labunya kendisini öldü zannedip arkasına bile bakmadan gitmiştir ama Anakin efsane şeklinde geri dönmüştür. O yüzden aynı salak hatayı labunya hocası gibi yapmamak için işi garantiye almak ister, doğrusunu yapar. Öte yandan Obi-Wan light saber'ı kapasa da kapamasa da Darth Vader'ın onu keseceğini göremeyen varsa lütfen biraz daha insaflı düşünsün...
    Anakin'in kollarını ve bacaklarını kesip acılar içinde ölüme terk eden bu insafsız labunya kardeşimiz bunu sadece Anakin'in kendisini -ne yazık ki- haddiden fazla küçümsemesi (evet eziktir ama o kadar da ezik değil be Anakin kardeşim) ve talihsiz Anakin'in labunya hocalarından bir diğerinin (Palpatine/Darth Sidious) hiç bir halt öğretmeden çocuğu ortama salmasından kaynaklanır. Obi-Wan labunyadır ama o kadar da ezik değildir ne yazık ki. Yeni gücüyle güç delisi olmuş Anakin kardeşimiz ne yazık ki bunu görememiştir; bizi üzmüştür...

    Gelelim Polonya meselesine. Alınması sadece günler süren (bkz. II. Dünya Savaşı), ezik insanların oluşturduğu bir ülkede yine bu ezik insanlar tarafından böyle ezik birinin isminin bir sokağa verilmesi bir rastlantı değildir diye düşünüyorum (bir ülke dolusu insanı harcattınız ya Anakin'i savunacağım diye, helal valla :)). Ayrıca hükümetimiz izin vermedi de biz mi Anakin Skywalker koymadık sokağımızın ismini? Böyle bir oluşumu Avustralyalı genç yeteneklerden bekliyorum artık :)

    NOT: İpek'ciğim; ellerine sağlık valla. O kadar şahane yazmışsın ki... Bir kızdan böyle bir tepkinin gelmesini ne kadar takdir ettiğimi kelimelere sığdıramam... Öte yandan Luke galiba Obi-Wan'dan da ezik bir jedi :P (Bunu savunmakta güçlük çekebilirim, sadece gaz anımda söylediğim kayıtlara geçsin lütfen :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sadun abi sonuna kadar haklısın adamın gücü kullanma yeteneği yaşayan her ca nlıdan daha üstün(yoda dan bile)
      kehanette sithlere son verecek kişi diyordu darth vader'ken imparatoru fırlatıp atan kimdi zaten

      Sil
  4. "Upuzun cevap yazar,Star Wars uzmanlığımla sizi ezip cevap veremeyecek kadar bayarım" karizması yapmışsın. ( Gerçekten kızmıyosun di mi? :) Ama ben gene de Obi Van Kenobi'ye oy vericem.


    O değil de Mark Hamill kadar ezik kariyerli bir oyuncu var mıdır acaba? Sen git tüm zamanların en meşhur film serisinde başrol oyna başka da adam gibi bir rol bulama.

    Bir de, çok eski bir konu ama bu kadar Star Wars tartışmasından sonra diriltmek istiyorum.

    Adam monitordeki adama force grip yapıyor yahu böyle saçmalık olmaz. :)

    YanıtlaSil
  5. Bir adam ki sırf hatun etkileyeceğim diye force'u meyva soymak için kullanmıştır, o adam artık ağzıyla kuş tutsa bana yaranamaz. Masa başında hatuna "aman benim şöyle hünerlerim var, on parmağımda on marifet" diye kırk takla attıktan sonra karizması bitmiştir benim için. Yarın bigun bu hatun dedi diye alevli çemberden de atlar, nesine güveneceğiz? Geçiniz...

    YanıtlaSil
  6. Arkadaş Star Wars evreninde 3 adamı es geçer geride kalanları Allah'a havale eder ayrıca da hepsine saygı duyarım. Obi-Wan, Qui-Gon, Mace Windu. Filmlerde yer almayıp da kronolojide bulunanlardan sayarsak bence Revan Anakin'den daha büyük bir güce sahipti. Evet Anakin'in aşkına saygım var. Ama aşkı için ölümün imkansızlığını yenmeye çalışmak saçmalıktan öte bir hırstır. Delikanlı adam Allah'ın yazgısını değiştirmeyi düşünmez. Diğer yandan Anakin II. bölümde Padme'ye güce olan aşkını üstü kapalı söylemişti. Eğer kibir ve özenti bir araya gelirde bir adamı popüler yaparsa delikanlı adamlar böylelerine zibidi der.

    YanıtlaSil
  7. Star Wars'ı ilk kez seyrettiğimde roller aklımı karıştırmıştı. Vader, Luke ve diğerleri. Yani mevzuya resmen bodoslama girilmişti. Ama şimdi daha ayrıntılı bilgiler var elimizde. Kronoloji sayesinde daha fazla karakter tanıdık. Şimdi helal olsun Anakin'e. Tamam bilader adam sevmiş. Yakışmaz sevgisi için kendini heder edeni kötülemek bize. Ama Obi-Wan'ı alaşağı etmekte yakışmaz. Adam önun eğitimi için ustasıyla ters oldu ama daha sonra onun için Windu'ya bile "O seçilmiş olan değilmi?" demiş ve ayrıca "Beni yarı yolda bırakmaz, hiç bırakmadı." diyede eklemişti. Aslında Obi-Wan rolü daha çok Ewan McGregor sayesinde yükselişe geçti demek yanlış olmaz. En azından benim açımdan. Ama Anakin ilk üç bölümde de en çok eleştirilen rol. Demekki karakterle problem yok. Oynayanda problem var. İzleyipte şımarıklığı yakıştırdığımız için Hayden efendi haşarı olarak içimize sinmiş. Ama McGregor'u başka filmlerinde beğenemiyorum. Nedeni Obi-Wan rölündeki baba ve ağır rolü. Hatta bence saçı sakalı kesmese çok kıyak adam olur. Yani mevzu rolden çok oynayanda bitiyor. Obi-Wan 1 numaradır bence ama Anakin'inde hakkını yemeyelim uşaklar.

    YanıtlaSil
  8. yok böyle bi olay... obi-wan kenobi filmdeki en pasif kahraman, hiçbir özelliği yok jedi olmasının dışında. gücü kontrol etmişte ne yapmış, anakin' in elinden tutupta yol mu göstermiş, ya da bilge olmuşta ne yapmış, anakinin kanındaki midichlorian sayısından ötürü gücü daha fazla kontrol ettiğini bile kabul etmemiş. sen çocuksun, master olamazsın demiş.. Anakin' i çok yanlız bıraktılar çoook.. bence Obi-Wan kenobi başta olmak üzere, tüm jedi' lar. ve Darth Sidious.. hepsi anakin' e terbiyesizlik yaptılar. Anakin sadece aşıktı, karısını sevdiğinden yaptı herşeyi..

    YanıtlaSil
  9. Anakin Jedi konseyine bağlılık yemini etmişti.
    Aşık olması bu yasaklardan bir tanesiydi.
    Öfkesini hiç bir zaman kontrol edemedi.
    Bu yüzden en sonunda En güçlü Jedi olan Mace Windu'ya ihanet etti ve onu öldürdü.

    Mace Windu'dan Anakin'e hoca olmazdı. Çünkü Mace Windu'nun eğittikleri onun kadar bilge olamadı hiç bir zaman, ve hepsi karanlık gücün etkisinde kaldı.

    Yoda'da hiç bir zaman Anakin'e hoca olamazdı. Çünkü Yoda hiç bir zaman Anakin'in eğitim almasını onaylamadı.

    Obi-wan bu yüzden en iyi seçenekti.
    Çok bilge ve güçlü bir Jedi idi Obi-wan.
    Her zaman doğru verdiği kararlar ile dikkat çekmiştir.
    Anakin'in birazcık da olsa sabırı öğrenmesini o sağlamıştır.
    Ayrıca en yetenekli savaşcılardan biridir.
    Force'u her alanda mükemmel kullanamıyordu tabi.
    Kont dooku'ya kaybetmesinin nedeni de bu. Işın kılıcındaki yeteneksizliği değil.

    Anakin ile neden obi-wan kıyaslanıyor bunuda anlamak mümkün değil.
    Heleki Darth Vader ile ben-kenobi(episode IV) duellosunu aşağılar biçimde yorumlayan arkadaşlar...
    Obi-Wan kaybedeceği için bırakmadı savaşı.
    Ölümden sonra gücü kullanmayı öğrendiği için bıraktı.
    Luke'un her zaman yanında olabilmek için bıraktı.
    Bozulan güç dengesini düzenleyebilmek için bıraktı.

    Darth Vader ile neden iletişime geçmedi peki?
    Çünkü bu tek tarafın istediği hayalet görüşmesi şeklindeki bir şey değil.
    Gücün karanlık tarafı gölgeliyordu bunu.
    Bu yüzden Obi-wan sadece Jedi'lar ile iletişimde olabildi.
    Darth Vader, Darth Sithius'u öldürmesiyle, tekrar Jedi olmuştu.
    Bu sayede Obi-Wan, Anakin'in ruhunu kurtarmıştır.
    Ona sonsuz yaşamı öğretmiştir.

    Yazacak çok şey daha çıkar ama, mutlaka bir tane Pekin Ördeği çıkıp Popüler olma uğruna kibirli yorumlar yapacaktır.

    Birbiri ile kıyaslamayın bu hayali dünyadaki hayali kahramanları...

    Saygılar

    YanıtlaSil
  10. anakin her haltı yer karizmatik olur. ve bir takım sidikli anakin fanı "padawanına sahip çıksaydı OBI-WAN" der. Acaba anakin OBI-WAN nefretiyle tutuşurken , OBI-WAN bir kolunu ve 2 bacağını eline verdikten sonra onu öldüremezmiydi. Anakin "I hate you" derken , OBI-WAN "you were my brother anakin" demiyormuydu. OBI-WAN'ın anakine dair en küçük sevgisi olmasaydı batırırdı lightsaberını. OBI-WAN , Vader dövüşünde de "OBI-WAN tüğdü" diyorlar.Ama force'a geçti oysa. -ki o zaman bile öldürebilirdi Vader'ı. Vader'a lafım yok adam reis. Ama anakin taşağı nedir ne şebektir ya ? Jar Jar Binks bile ondan daha yararlı. bide "anakin gibi bir babadan nasıl Luke olur" diyorlar. anakin sidiousun önünde salya sümük eğilirken "sithini başlatma " deyip babasını öldürmeyip ışın kılıcını atan kimdi.anakin osuruğun teki. Vader başka ama ...

    YanıtlaSil
  11. Anakin Skywalker'ın Güç bakımından Obi-Van Kenobi'den çok daha güçlü olduğunu kesinlikle biliyoruz. Anakin, 3.film sırasında savaş gücü bakımından Obi Van'dan üstün hatta neredeyse Yoda seviyesine erişmişti. Önünde 4-5 yıl daha olsa evrendeki en güçlü kişi olabilirdi

    Obi-Wan kesinlikle mükemmel bir usta ve Anakin çok hırslı. Anakin'in Obi-Wan'ı kıskandığı açıkça ortada. Padme'ye olan aşkından dolayı yaptıkları bir miktar hoş görülebilir ama tabiiki hatalıdır. Bence Anakin'in karanlık tarafa geçişinde Obi-Wan'da suç yoktur. Obi-Wan mümkün olan en iyi eğitimi öğrencisine vermiştir. Esas suç Master Yoda'ya ve Mace Windu'ya aittir. Yoda ve Windu, Anakin'in karanlığa adım adım yaklaşmasını izlediler. Bir kez bile ' Neyin var genç Jedi ' diye sormadılar. Jedi Konseyi başına gelen felaketi haketti...

    Mustafar'daki düelloya gelecek olursak bu konuda George Lucas'ın geçen sene gördüğüm bir basın toplantısında bu soruya cevabını aktarıyorum :

    Anakin, tabiiki Obi-Wan'dan daha güçlü fakat karanlık tarafa geçişin Anakin'e verdiği aşırı güven hissi onun dikkatsizce, sadece gücüne güvenerek savaşmasına sebep oldu fakat Obi-Wan bilge bir Jedi ustası olarak gücünün yanında aklını da kullanarak savaştı. Ayrıca Obi-Wan'ın Anakin'in ustası olması sonucu onun her manevrasını önceden tahmin edebilmesi büyük bir avantajdı. Bu iki sebebin birleşmesi Anakin'in Obi-Wan'a yenilmesine sebep oldu

    Dördüncü filmdeki düelloya gelirsek Obi-Wan yenerdi saçmalığını savunan arkadaşlara 'oha!' diyorum. Kuşkusuz artık evrendeki en güçlü kişi olan 19 yıllık Sith Lordu Darth Vader ile eskiden çok güçlü olmasına rağmen artık yaşlanmış olan Obi-Wan Kenobi kıyaslanamaz bile. Obi-Wan, Luke'un kaçabilmesi için savaştı ve onların kaçışı kesinleşince teslim oldu

    Kısacası benim kanım şudur ;

    -Obi-Wan, Anakin'den çok daha iyi karaktere sahiptir. Mükemmel bir insandır. Onun öğrencisi olmak bir onurdur. Anakin ise hırslı,kuralsız biridir

    Kesin gerçek ise şudur !

    -Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi'den daha güçlü bir savaşçıdır. Bunun tartışılması bile saçmadır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba aslında, hayal ürünü karakterler hakkında bir şeyler yazmayı saçma buluyorum ama şu an bu film serisine atıfta bulunan bir kitabı çeviriyorum. Dolayısıyla filmleri iyice anlamam gerekti. Bence tüm yazılanlar farklı bakış açıları vermesi açısından çok güzel. Ancak dünyadaki en kötü şey harcanılmış yetenek ve insanı yiyip bitiren hırstır. Harcanılmış bir yetenek bütün insanlık için bir kayıptır, hırs ise gördüğümüz gibi bizi bildiğimiz şeylerin sonuna yaklaştırır. Yıldız Savaşları güzel bir trajedi, çok didaktik, bir sürü ders barındırıyor içinde. Bence barındırdığı en önemli derslerden biri, insanlarla kaliteli zamanlar geçirmek. Anakin çocuk yaşta hayatındaki en önemli şeyden annesinden koparılmış, gelecekte hayatında bunun yansıması büyük bir pişmanlığın doğurduğu boşluk ve acı hissi oluyo. Böyle bir boşluk hissini bir sürü şeyle doldurmaya çalışırsınız ama dolmaz, mesele annesiz kalmak da değildir artık mesele içinizde hiç dolduramadığınız o boşluk hissidir. Bir türlü dolmaz o boşluk, yıllar geçer sevgililer, aşk, güç, şan, şöhret derken yerine hiç bir şey koyamaz ve hatta bütün yaptıklarınızı bunun için yaptığınızı da unutur durumu kanıksarsınız. Kocaman bir insansınızdır artık ama işin özü budur. İnsanlar günümüzde sorumluluklarından doğan zaruri bir yoğunluktan ötürü birbirleriyle kaliteli zaman geçirmeyi unuttular. Saçma gelecek belki size yazdıklarım ama bence bu çok önemli. Normalde Anakin'in yaşadığı buhranı yaşayan bir insan günümüzde iş işten geçmeden psikologlara yönlendirilmektedir. Yani kendisi gibi masum yeniyetmeleri kılıçtan geçirmeden gibi mesela. Bunu yaparken kendisini geliştirmek uğruna annesini terkeden küçük Anakin'i de cezalandırmış olabilir mi? İkinci sevdiğini Padme'yi kaybetmeme korkusunun altında yatan nedir? Anakin gibi özel yeteneklere sahip insanlar genelde toplumda dışlanırlar. Kendisini gerçekten sevecek hiç kimsenin kalmayacağı korkusu mu? Yani yine her zamanki gibi bencillik mi ediyordu. Obi-wan iyi huylu, iyi niyetli ancak bürokrat kafalı, kendi sınırları olan bir adamdır. Doğruyu yapmaya çalışır ama neticesinde o da bir insandır ve belli hırsları vardır. Anakin'i kıskanır doğru, ama bürokrat kafası ile aslında statükoyu korumaya ve herşeyi rayında tutmaya da çalışır. Bazı şeyleri kendine ve Anakin'e rağmen yapması da bu yüzden. Ama sırf ruh olunca bedensel zayıflıklarınızdan kurtuluyor olmalısınız, belki de öldüğü halde Luke'u eğiten Obi-wan'ın asıl gücü budur. Obi Wan gerçekten iyi bir insan ama Qui-Gon Jinn ölmeseydi ve Anakin'i o yetiştirseydi belki de herşey daha iyi olurdu, insanlar arasında bir yaş hiyerarşisi de var ve sanırım karakter olarak daha oyuncu ve bazen bir insan sizden yetenekli değilse bile pratik zekası ile sizi alt edebilir bence Anakin'in Qui-Gon Jinn gibi bir hocası olmalıydı, daha espiritüel, daha kıvrak zekalı. Anakin, daha kendisi ustalaşamamış birine Obi-Wan'a emanet edilmemeli bu da masterların hatası. Ayrıca Mace Windu ve Yoda olan bitene uzak durarak hata etmişler, belki de onlar bile Anakin'den korkuyorlardı. Yani onunla yakınlaşıp sonra olabileceklerden. Karanlık tarafa geçeceğinden bu kadar emindiyseler onu niye eğittiler hiç anlayamıyorum. Aydınlık tarafın gücü bu kadar zayıf mı, onlara bunu söyleyemiyor muydu? Yoksa kader denen şey asla değişmez mi? Anakin'i tek bir cümle çok güzel özetleyebilir bence "Kontrolsüz güç, güç değildir." 1980lerde çocukken bu filmi seyrettiğimde Darth Vader'ı robot sanıyordum. Devam filmlerinin çekilmesi iyi oldu.

      Sil
  12. Ekşi sözlükte benim fikirlerime çok yakın hatta anlatmak istediklerimi benden bilimsel bir şekilde aktaran ve Freudian açıdan Yıldız SAvaşlarını ele alan bir makale buldum. İleride benim gibi birilerine gerekebilir diye buraya eklemek istedim.

    http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=freud'a+g%C3%B6re+star+wars+yorumlar%C4%B1

    YanıtlaSil
  13. arkadaşlar şimdi kusra bakmayında kimse yanı başında anakin gibi başına buyruk ve dişini gösteren birine saygı duymaz bu gerçektir. her insan- bak birader ben yaşlı başlı adamım bana sataşma canımı sıkma sülaleni otoyola dizerim- gibi kabadayılar gibi ağır ve babacan insan olan obi-wan ı tercih eder
    tamam anakin aşık adam eyvallah ama bu denlide kuralsızlık olmazki gardaş ne o öle Allah ın emri olan ölüme karşı çıkmak falan sanki mümkünmüş gibi
    şuda doğru yoda ve vindu hep felaket tellallığı yapıp obi-wan ı yalnız bıraktılar anakin konusunda
    3 bölümde kenobi nin anakin e ne kadar güvendiğini herkez gördü
    bence anakin karanlığa düşmeseydi obi-wan ın izinde çok büyük bi jedi olacahtı ama kısmet işte
    bence BABA OBİ-WAN KENOBİ

    YanıtlaSil
  14. yau argadaş sen görüyonki
    3. bölümde anakin in sorgulamadığı ve kayıtsız şartsız inandığı güvendiğ tek adam obi-wan
    ulan vindu salatalığı ne bok yemeye bu iki ayrı ama aslında bağlı can gardaşları niye ayrı ayrı görevlendiriyon
    anakin baktıki obi-wan yok eee kim ona yau evlat bu karanlık yolun ucu boktur giden çoktur dönen yoktur diye nasihat edecek
    anakin soramıyoki yau usta ne dersun bu işe tamammı deyim yohsa boşmu vereyim diye
    sen vindu hıyartosu iyi bok yedin hem iki can ciğer kuzu sarması kahramanı birbirine düşürdün hemde galaksinin içine sıçırttın
    1- OBİ-WAN KENOBİ
    2- ANAKİN SKYWALKER
    3- QUİ-GON TİNN
    4- (göynümün asıl birincisi) AAHHHHH AAHSOKA TANO

    YanıtlaSil

Yorum Gönder