Ana içeriğe atla

Boğaziçi Köprüsü: Yoğun
FSM Köprüsü: Akıcı
YouTube: Kapalı

Geleneksel YouTube'a erişimin engellenmesi şenlikleri bildiğiniz üzere yeniden başladı. Şuralarda internette sansürle alakalı bir şeyler yazmıştım, tekrarlamanın manası yok.

Site kapattırmak iyice moda hâline gelmeye başladı artık. Önce iki firma arasında mahkemeye yansıyan bir anlaşmazlık sonucunda dünyanın en büyük b2b sitesi olan alibaba.com'a erişim engellendi.

Alibaba.com sitesine erişimin engellenmesi, kepçe üreticisi ve satıcısı bir Türk firmasının aynı sektördeki diğer bir Türk firmasına dava açmasından kaynaklanıyor. 2006 tarihli bu davada, davacı Güven Kepçe Makine Ltd. Şti, davalı Kocataş Transport Ltd. Şirketi’ne patentli ve tescilli ürün resimlerinin davalı şirketin web sitesinde izinsiz kullanılmasından dolayı dava açıyor. Davacı şirket, söz konusu web sitesinin kapatılmasını isterken, davalı şirket, dava konusu resimlerin kaldırıldığını savunuyor. Davanın son aşamasında, davacı şirket kaldırılan resimlerin alibaba.com sitesinde de bulunduğunu iddia ederek, mahkemeden bu resimlerin kaldırılması yönünde karar almasını talep ediyor. Mahkeme ise, “2003-125 tescil numaralı ürünlere ait resimlerin yayınlanmasının engellenmesini, bu mümkün değilse sitenin durdurulmasına ilişkin nöbetçi icra müdürlüğüne yetki verilmesine” ilişkin karar veriyor.

Haberin devamı

Ama belki de en mükemmel site kapatma denemesi imdb.com:

İnternetteki en büyük film veri tabanı imdb.com için erişim engelleme kararı verilmesine rağmen, yazım hatası sonucu halen erişime açık olduğu ortaya çıktı. Yönetmen Mahsun Kırmızıgül’ün çekmiş olduğu “Beyaz Melek” isimli filmin kopyalarının yasalara aykırı olarak internetten dağıtıldığı bilgisine ulaşan Boyut Müzik’in İstanbul Başsavcılığı’na yapmış olduğu başvuruda, imbd.com, torrentturk.com, frmdivx.com, divxcity.org, turkdivx.net sitelerinin kapatılması istenmişti.

Haberin devamı

Bir de girişte bahsettiğimiz YouTube'a erişimin engellenmesi durumu var elbette.

Beni artık en çok endişelendiren bu durumun artık kanıksanmaya başlamış olması. İlk defa kapatıldığında ben Norveç'teydim, anlayamamıştım. Olay bir hayli de tepki çekmişti yanlış hatırlamıyorsam. Aradan geçen bir yılda YouTube kapatıp kapatıp açılmaktan yalama olmaya başladı artık. Görülen o ki kimsede tepki verecek mecal kalmadı. "Kapatsınlar ya, proxy'den girerim abi..." anlayışı yerleşmeye başladı. Korkarım ki internetin sansürlenmesini kabullenmemize az kaldı.

Site kapatmalarla ilgili Ekşi Sözlük'ün avukatı Başak Purut'la yapılmış bir söyleşi mevcut, vaktiniz varsa bir göz atınız. Av.Purut : Site Kapatmalarında Tek Elden Yönetim Yok - 1

Yorumlar